Dit nieuwsbericht is langer dan 12 maanden geleden gepubliceerd. De informatie kan verouderd zijn. Bekijk ons nieuwsoverzicht voor actualiteiten.

vrijdag 30 september 2022

Dagmar Else-Slot benoemd tot erelid NVM-mondhygiënisten

Op het goed bezochte Lustrumcongres ter ere van het 55-jarige jubileum van NVM-mondhygiënisten op 23 september in Arnhem is prof. dr. Dagmar Else Slot benoemd tot erelid van de vereniging. Het bestuur van NVM-mondhygiënisten en de leden zien dit als een bekroning op de enorme verdiensten van Dagmar voor de ontwikkeling en aanzien van het beroep mondhygiënist. De leden van NVM-mondhygiënisten hadden met de voordracht van haar erelidmaatschap al tijdens een extra ingelaste ALV eerder deze maand ingestemd.

Prof. dr. Dagmar Else Slot (1975) is sinds 1997 mondhygiënist en werkte langdurig in een algemene praktijk. In 2015 promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar preventie van gingivitis en behandeling van parodontitis via chloorhexdinegels en lasers. Vervolgens was Dagmar universitair hoofddocent bij de sectie Parodontologie en ad interim sectievoorzitter van de sectie Kindertandheelkunde van ACTA. In 2020 werd Dagmar benoemd tot hoogleraar Preventie in de mondzorg, in het bijzonder de klinische toepassing aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit is de eerste hoogleraarsstoel in Nederland die wordt ingevuld door een mondhygiënist.

 

Well known dental hygienist

Dagmar is internationaal gezien (co)auteur van meer dan 120 peer-reviewed publicaties, ontving diverse prijzen voor haar wetenschappelijke oeuvre en is een zogenoemde well known dental hygienist. In 2019 ontving Dagmar als eerste mondhygiënist een internationale prijs voor jonge onderzoekers van de International Association for Dental Recearch (IADR) en twee jaar later ontving zij de IADR Oral Health Research Award, die wordt uitgereikt door de Oral Health Research Group. Het doel van de prijs die zij in 2021 kreeg, is het erkennen van verdienstelijk onderzoek, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan een mondhygiënist.

 

Actief voor de vereniging

De leden van NVM-mondhygiënisten kennen Dagmar goed. Zij is ook al lange tijd en op vele vlakken actief binnen de vereniging. Sinds haar afstuderen is zij lid van en actief voor NVM-mondhygiënisten. Zo zat zij in de lustrumcommissie van 2012 en heeft zij voor het Lustrumcongres van het 50-jarig bestaan in 2017 het internationale programma met sprekers voor NVM-mondhygiënisten georganiseerd. Ook het ontstaan van de NVM-wetenschapsraad en NTvM science dat vorig jaar uitkwam zijn voorbeelden van Dagmars inzet voor de vereniging. De ontwikkeling van een kennistoets over NTVM science is mede door Dagmar tot stand gekomen. Recent zijn daar werkzaamheden als de Commissie Leidraad Mondzorg Corona bijgekomen en sinds december 2021 is zij op voordracht van NVM-mondhygiënisten benoemd door VWS als plaatsvervangend lid-deskundige van de Commissie Buitenslands gediplomeerden.

 

Bekend bij het grote publiek

Door de vele onderzoeken en publicaties, haar bekendheid in het veld en sinds 2020 haar positie als hoogleraar wordt Dagmar vaak gevraagd om in interviews op tv (bijvoorbeeld Tros Radar) en radio (538, Radio 3) haar wetenschappelijke mening te geven over preventieve mondzorg en mondzorgproducten. Dit doet zij met haar Noord-Hollandse nuchterheid en de nodige humor, en bereikt daarmee een breed publiek.

 

Foto’s: Suzanne Blanchard

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl