woensdag 19 mei 2021

FAQ – Commissie Leidraad Mondzorg Corona

De Commissie Leidraad Mondzorg Corona, het CLMC, heeft ter verduidelijking van haar publicaties een FAQ-lijst bijgehouden. Je vindt hier de meest gestelde vragen over onderwerpen als de algemene leidraad, persoonlijke beschermingsmiddelen, praktijkvoering en meer.

Er zijn een aantal toevoegingen en wijzigingen aangebracht in aan de voorafgaande FAQ. Dit zijn de nieuwe toevoegingen in het kort:

– Het heeft geen zin om bij de triage te vragen of een patiënt gevaccineerd is, omdat nu nog niet bekend is of iemand die gevaccineerd is besmettelijk kan zijn.
Een coronatest (ongeacht het type en de uitslag) kan de triagevragen niet vervangen.

– De commissie raadt het ten zeerste af om patiënten (zonder klachten) die volgens de triageregels hun afspraak moeten afzeggen, een zelftest aan te bieden.

– Voor baliemedewerkers gelden dezelfde regels uit het inzetbaarheidsschema als voor zorgmedewerkers.

– Gebruik van KF94-maskers binnen de mondzorg is niet toegestaan, omdat ze niet voldoen aan de vigerende Europese wet- en regelgeving.

– Poetsinstructie geven met een elektrische tandenborstel produceert druppels die tot buiten de mond van de patiënt komen. Het vrijkomen van aersolen kon niet worden vastgesteld, waarmee het risico van deze borstels aanvaardbaar is.

– Het verplaatsen van lucht naar ruimte waar al dan niet mensen aanwezig zijn verdient niet de voorkeur, tenzij het niet anders kan. De aangrenzende ruimte moet dan wel gelucht/gespuid kunnen worden.

Download hier het document

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl