dinsdag 22 augustus 2017

Mondhygiënisten poetsen 300 kindergebitten tijdens Kidsfabriek

Een team van tien mondhygiënisten en studenten ontvingen afgelopen zaterdag 300 kinderen en hun ouders tijdens het evenement Kidsfabriek in Ulft. In de SSPhal organiseerden zij de workshops tandenpoetsen, zuurgraad meten en een mondzorgquiz. Op een laagdrempelige, speelse manier stimuleerden de mondhygiënisten in de zogeheten ‘Mondhoek’ een gedragsverandering bij kinderen en hun ouders/verzorgers op het gebied van mondzorg.

Kidsfabriek is inmiddels een begrip binnen (inter)nationaal mondzorgland en is een mooi voorbeeld van manieren hoe mondhygiënisten zich buiten de praktijkmuren kunnen inzetten. Preventie, de corebusiness van de mondhygiënist, begint immers bij de allerkleinsten. Door een goede mondzorg op jonge leeftijd te stimuleren, kunnen grote mondproblemen – zoals cariës (gaatjes) en tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis) – op latere leeftijd voorkomen worden.

De Mondhoek
De Mondhoek tijdens Kidsfabriek is de afgelopen jaren in populariteit gegroeid. In 2014 werd mondhygiënist en bestuurslid van NVM-mondhygiënisten Lieneke Steverink-Jorna gevraagd door de organisatie van Kidsfabriek om mee te werken aan dit initiatief. Samen met mondhygiënist en oud-bestuurslid van NVM-mondhygiënisten Yvonne Buunk-Werkhoven besloten zij om mee te doen en de Mondhoek te starten. “Wij verwachtten niks, want welk kind stapt er spontaan op een mondhygiënist af? Maar het meten van zure frisdrankjes, zoals cola of ice tea, bleek een ware hit en ook het krijgen van roze tanden na de plakverklikker vonden de aanwezige kinderen enorm grappig. We kwamen met z’n tweeën echt handen tekort!”, aldus Lieneke Steverink-Jorna.
Het succes van de Mondhoek werd ook opgemerkt door diverse commerciële partijen. Waar eerst met een handtandenborstel het poetsen werd voorgedaan kon later ook die van de elektrische borstel getoond worden en gaan kinderen nu met een leuke goodiebag naar huis.

Onderzoek
Sinds 2015 wordt jaarlijks bekeken hoe de bezoekers van Kidsfabriek kijken naar de aanwezigheid van de Mondhoek en de daarbij horende activiteiten. Hieruit blijkt dat de meeste kinderen en ouders/verzorgers het niet alleen erg leuk vinden om de Mondhoek te bezoeken, maar het ook waarderen om een poetsworkshop van de aanwezige mondhygiënisten te ontvangen. Bovendien blijkt dat zij na het ontvangen van een poetsworkshop bereid zijn om hun poets- en eetgedrag aan te passen.

Kidsfabriek
Kidsfabriek is een gratis ‘kinderfestival’ voor kinderen van 4-12 jaar waarbij regionale verenigingen uit de gemeente Oude IJsselstreek zich presenteren. Diverse activiteiten worden aangeboden op het terrein van sport, spel, theater, ambacht, kunst en wetenschap. De eerste editie van het evenement vond plaats in 2014.

Aanwezige mondhygiënisten Kidsfabriek 2017
De volgende mondhygiënisten waren in de Mondhoek te vinden:

• Lieneke Steverink-Jorna (Mondhygiënist, Silvolde)
• Christianne Ketelaar-Westerman (Mondhygiënist, Lichtenvoorde)
• Nevin Kenger (Mondhygiënist, Nijmegen)
• Kristina Takrovskaja (Mondhygiënist, Amsterdam)
• Suzanna Aleksanjan (Mondhygiënist, Doetinchem en Dinxperlo)
• Marigeth Eimers-Deira (Mondhygiënist, Zutphen)
• Roos van Sambeek (Mondhygiënist, Lent)
• Anna Christina Nassif (Student Tandheelkunde, Purmerend)
• Safaa Soultana (Student Mondzorgkunde, Nijmegen)
• Liza van Loo (Student Mondzorgkunde, Nijmegen)

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl