Dit nieuwsbericht is langer dan 12 maanden geleden gepubliceerd. De informatie kan verouderd zijn. Bekijk ons nieuwsoverzicht voor actualiteiten.

woensdag 21 oktober 2020

Voorlopig geen inperking vrije artsenkeuze

Het kabinet schrapt voorlopig het wetsvoorstel dat zou leiden tot een inperking van de vrije artsenkeuze. De Mondzorgalliantie keerde zich eerder tegen dit wetsvoorstel en is verheugd over het besluit dat het kabinet deze week aangekondigde. Vanwege het voorbehoud van minister de Jonge dat het wetsvoorstel op een later moment alsnog kan worden ingediend, blijft de Mondzorgalliantie de ontwikkelingen nauwlettend volgen.

Wetsvoorstel ‘Wijziging van de Zorgverzekeringswet bevorderen van zorgcontractering’
Volgens het wetsvoorstel ‘Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met het bevorderen van zorgcontractering’ dat afgelopen voorjaar plotseling op de lijst van spoedeisende wetsvoorstellen verscheen, zouden zorgverzekeraars de mogelijkheid krijgen om een lager percentage van de rekening te vergoeden bij zorgverleners waarmee geen overeenkomst is gesloten. Dit zou ernstige een inperking opleveren voor patiënten en treft de betrokken zorgaanbieders in hun bestaanszekerheid.

Mondzorgalliantie vraagt aandacht voor keuzevrijheid patiënten en zorgvraaguitval
In een brief die in de Vaste Kamercommissie van VWS werd geagendeerd, heeft de Mondzorgalliantie aandacht gevraagd voor de gevolgen van deze voorgenomen wetswijziging voor patiënten en mondzorgverleners. In de brief wees de Mondzorgalliantie onder meer op het zelfbeschikkingsrecht van patiënten dat op gespannen voet staat met het inperken van de keuzevrijheid. Ook werd aandacht gevraagd voor de ingrijpende gevolgen voor mondzorgverleners die zich mogelijk geconfronteerd zien met zorgvraaguitval en in een strakker keurslijf met meer administratieve lasten worden gedwongen. De snelheid waarmee de wetswijziging zouden worden ingevoerd past bovendien niet bij een zorgvuldig wetgevingsproces.

Trendmatige ontwikkeling leidt tot voortschrijdend inzicht
Aanvankelijk vormden de ontwikkelingen in de wijkverpleging en de GGZ voor het kabinet de aanleiding voor het overhaaste wetsvoorstel. Uit onderzoek van VEKTIS, dat alle zorgdeclaraties voorbij ziet komen, blijkt dat het aandeel niet-gecontracteerde wijkverpleging in 2019 met 5,7% fors is afgenomen ten opzichte van 2018 (9,0%) en 2017 (7,2%). De cijfers over de ontwikkelingen in de GGZ over 2019 zijn nog niet bekend en worden pas volgend jaar verwacht. Dit maakt het wetsvoorstel volgens minister de Jonge op dit moment minder noodzakelijk.

Winstwaarschuwing minister de Jonge houdt Mondzorgalliantie alert
De Jonge waarschuwt evenwel dat uitstel van het wetsvoorstel niet persé afstel betekent. Als uit de cijfers zou blijken dat het percentage niet-gecontracteerde zorg onvoldoende daalt, kan opnieuw tot het indienen van een dergelijk wetsvoorstel worden overgegaan. De Mondzorgalliantie blijft alert op deze ontwikkelingen. Vooral omdat de kans bestaat dat de wetswijziging niet beperkt zal blijven tot de wijkverpleegkundige zorg en GGZ, maar op een later moment ook gevolgen zou kunnen krijgen voor de mondzorgsector. De Mondzorgalliantie (een collectief van de landelijke mondzorgpartijen ANT, KNMT NVM-Mondhygiënisten en ONT-Tandprothetici) houdt daarom ook de komende tijd de vinger aan de pols.

 

Namens ANT, NVM-mondhygiënisten, ONT en KNMT

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl