Dit nieuwsbericht is langer dan 12 maanden geleden gepubliceerd. De informatie kan verouderd zijn. Bekijk ons nieuwsoverzicht voor actualiteiten.

vrijdag 15 juli 2022

NVM-mondhygiënisten blij met aandacht van minister Schouten voor preventieve mondgezondheid bij kinderen

Mondzorg is essentiële zorg waarvan niemand verstoten mag worden door financiële uitdagingen of problemen. Toch zien we een groep Nederlanders die een bezoek aan een mondhygiënist, tandarts, of tandprotheticus vermijden omdat ze het simpelweg niet kunnen betalen. Ook hun kinderen zien daardoor deze mondzorgverleners niet. NVM-mondhygiënisten is blij dat minister Schouten van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dit probleem erkent en het wil aanpakken.

In een brief met het onderwerp ‘aanpak geldzorgen, armoede en schulden’ die de minister afgelopen dinsdag (12 juli) richting de Tweede Kamer stuurde, schreef ze dat er wijken in Nederland zijn waar veel kinderen niet naar de mondhygiënist of tandarts gaan, ondanks dat de mondzorg voor hen is opgenomen in het basispakket. Ook schreef ze dat ze samen met maatschappelijke partners, zoals de GGD’en, scholen, organisaties van mondzorgverleners en zorgverzekeraars, het bezoek aan de mondzorgverlener wil vergroten. Verschillende mogelijkheden worden daarbij onderzocht. Zoals een mondhygiënist of tandarts die scholen bezoekt, en mogelijkheden die ervoor zorgen dat deze kinderen bij de mondzorgverlener terecht komen.

 

Actief buiten de mondzorgpraktijk

NVM-mondhygiënisten onderschrijft de hierboven genoemde denkrichtingen. Mondhygiënisten zetten zich al jaren actief in op locaties buiten de mondzorgpraktijk, zoals scholen en consultatiebureaus, om bewustwording te creëren rond het gegeven dat cariës (gaatjes) en tandvleesproblemen te voorkomen zijn door een goede zelfzorg. En om ouders te bewegen hun kinderen op tijd in de stoel bij de mondzorgverlener te laten plaatsnemen. Bij voorkeur in de stoel van de mondhygiënist, gezien de expertise van de mondhygiënist op het gebied van preventie en gedragsverandering.

 

Mondzorg integreren

Ook vanuit haar kartrekkersrol in de Ronde Tafel Mondzorg Jeugd van het Zorginstituut Nederland is NVM-mondhygiënisten actief om de mondgezondheid van kinderen te verbeteren. Binnen het actieplan van deze Ronde Tafel Mondzorg Jeugd is aandacht voor het versterken van samenwerking binnen de mondzorg, maar ook erbuiten. En presenteren wij samen met andere betrokken partijen ook mogelijkheden om de mondzorg in het basis- en voortgezet onderwijs onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld door mondzorg te integreren in reeds bestaande landelijke projecten die inzetten op preventie.

 

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/07/07/kabinet-komt-met-overkoepelende-aanpak-op-armoede-en-schulden

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl