Dit nieuwsbericht is langer dan 12 maanden geleden gepubliceerd. De informatie kan verouderd zijn. Bekijk ons nieuwsoverzicht voor actualiteiten.

dinsdag 22 maart 2022

Terugblik Week van de Mondhygiënist 2022

Het zit er weer op, de tiende editie van de Week van de Mondhygiënist. Deze gehele jubileumeditie vroegen we landelijk, regionaal en lokaal aandacht voor de mondhygiënist. Centraal dit jaar stond het thema ‘Hoe gezond is jouw mond?’ Via een online test komen – de test blijft nog even online staan – Nederlanders er achter hoe gezond hun mond is. Neem zelf een kijkje en doe de test! We kijken terug op een hele geslaagde actieweek en nemen je graag mee in de activiteiten die voorbij zijn gekomen en de resultaten.

Advertentiecampagne

Via een grootschalige advertentiecampagne op Google, Facebook, Instagram en YouTube bereikten we een miljoenenpubliek. Meer dan twee miljoen (!) mensen hebben inmiddels onze advertenties gezien en werden opgeroepen de test in te vullen, om vervolgens natuurlijk de boodschap te krijgen de mondhygiënist te bezoeken. De test loopt nog even door, maar inmiddels is die al door 1269 consumenten ingevuld. Zij hebben nu meer kennis over hun eigen mondgezondheid én hebben de boodschap gekregen de mondhygiënist te bezoeken. Mooie cijfers, die nog wat verder zullen stijgen.

Week van de Mondhygiënist in de media

NVM-mondhygiënisten en de deelnemende mondhygiënisten zijn deze actieweek veelvuldig in de media verschenen. Zo stonden we met een mooi artikel in de Telegraaf-bijlage Zorg & Welzijn. Daarin schreven we over het belang van een gezonde mond en het werk van de mondhygiënist: “Een goede mondgezondheid begint bij jezelf. Toch kunnen problemen in je mond ontstaan die je niet zelf kunt wegpoetsen. Denk aan een ontsteking van je tandvlees of het verlies van kaakbot. Dit kan ontstaan zonder dat je het door hebt, omdat je geen pijn voelt. Minimaal één keer per jaar een bezoek aan de mondhygiënist kan dit soort verborgen problemen helpen voorkomen, vertelt mondhygiënist en vicevoorzitter van beroepsvereniging NVM-mondhygiënisten Loes Velthoven.”

 

Ook op de radio stond de mondhygiënist deze week in de spotlights. Zo kon je bijvoorbeeld luisteren naar het interview met mondhygiënist en NVM-directeur Ellen Bol bij het programma Aan Tafel van RTV Utrecht.

NVM-voorzitter Manon van Splunter-Schneider en directeur Ellen Bol zijn daarnaast samen geïnterviewd voor verschillende regionale radiostations. Bekijk hieronder het uitzendschema en luister terug:
zaterdag 12 maart tussen 08.00 en 10.00 uur bij SCHIE FM in het programma Mens & Samenleving
maandag 14 t/m vrijdag 18 maart tussen 14.00 en 16.00 uur bij Omroep Vlaardingen in het programma Het RegioMagazine
op een later moment komen ze ook nog voorbij in het programma De Late Avond, een gezamenlijk project van 13 lokale omroepen

En voorzitter Manon van Splunter-Schneider was tafelgast bij het radioprogramma June tot Twaalf op NH radio. Luister de uitzending terug. Het eerste deel start op 21:10, het tweede deel op 39:30 en het derde deel op 58:50.

 

Daarnaast vertelde NVM-mondhygiënist Reham Talal in het radioprogramma De Dag van Drenthe met René op RTV Drenthe in het kader van de Week van de Mondhygiënist alles over de mondhygiënist. Mooi stukje regionale exposure voor de mondhygiënist! Het fragment luister je hier terug.

In aanloop naar de Week van de Mondhygiënist is onze voorzitter Manon van Splunter-Schneider om 9.50 uur ook geïnterviewd op Radio Soest. Luister het fragment terug.

NVM-mondhygiënist Leila Babazadeh werd geïnterviewd door ONVZ over het belang van een goede mondgezondheid én waarom het zo belangrijk is om minstens eenmaal per jaar de mondhygiënist te bezoeken.

Mondhygiënisten Annelot Baltussen en Linda Koopmans werden ten slotte geïnterviewd door Omnios, de mondzorgdienst voor ouderen waar zij beide werkzaam zijn. Annelot en Linda vertellen hoe zij hun werk ervaren.

Leden in actie

Maar liefst 186 NVM-mondhygiënisten hadden zich dit jaar aangemeld om mee te doen met de Week van de Mondhygiënist. Zij hebben een mooi pakket met posters en flyers ontvangen om te verspreiden in en rond de praktijk. Daarnaast hebben zij toegang gekregen tot een uitgebreide online toolkit met materialen om via hun socialmediakanalen en websites te verspreiden. We zagen de campagnebeelden online veelvuldig terug, wat de boodschap alleen maar verder verspreid.

Daarnaast voerde een groot deel van de deelnemende mondhygiënist de hele week gratis tandvleescontroles uit bij potentiële patiënten en hebben ze andere acties op touw gezet om nieuwe én bestaande patiënten aan zich te binden, bijvoorbeeld met goodiebags of prijsvragen.

Tijdens de Week van de Mondhygiënist verzorgden mondhygiënisten daarnaast door het hele land poetslessen op scholen, om kinderen meer te leren over een goede mondverzorging. Onder meer The Healthy Teeth Foundation van NVM-mondhygiënist Alice Grasveld deed dat op een basisschool in Den Haag. Lees in hun Facebookpost een kort verslag.

Samenwerking met andere zorgprofessionals

Ook bij zorgprofessionals buiten de mondzorg is de bewustwording landelijk en lokaal toegenomen over het belang van een gezonde mond, het werk van de mondhygiënist en de meerwaarde van interprofessionele samenwerking. Onder andere door een gerichte mailing die we verzonden hebben naar de landelijke koepels van de huisartsen, diëtisten, fysiotherapeuten, logopedisten, verloskundigen en apothekers en richting Patiëntenfederatie Nederland. En door de deelnemende NVM-leden die tijdens de Week van de Mondhygiënist lokaal de genoemde zorgprofessionals hebben benaderd. Met als doel patiënten de meest passende zorg te kunnen geven. Een voorbeeld hiervan is NVM-mondhygiënist Mirjam Oosting van Focus Mondzorg, waar een diëtist werd uitgenodigd om te praten over samenwerking.

Om Young NVM ook verder in mee te nemen in de interprofessionele samenwerking hadden we vrijdag iets leuks. Het Instagramaccount @Young_NVM werd namelijk overgenomen door Annick en Clarina, studenten Logopedie aan de HAN. Zij namen de studenten Mondzorgkunde én (jonge) mondhygiënisten mee met de vraag wanneer logopedisten de hulp kunnen gebruiken van mondhygiënisten én op welke manier zij kunnen samenwerken.

Een glimlach voor Curaçao

Op zondag 20 maart ging er een bijzonder project van start. Die dag lanceerden NVM-mondhygiënisten Saskia Den Hartog en Lisette van der Harst, oprichters van SMILESWORLD, samen met Denice Bezemer-Hoyer, oprichter van Stichting Help de Schoolkinderen van Curaçao, het project Een Glimlach voor Curaçao. De lancering vond plaats op de slotdag van de Week van de Mondhygiënist en bovendien op Wereldmondgezondheidsdag (World Oral Health Day).

Doel van het project is het verbeteren van de toegankelijkheid van mondzorg, om zo kinderen een eerlijke kans te bieden op een goede mondgezondheid. Concreet zullen via het project mondzorgpakketten worden verzorgd en zullen kinderen voorlichting ontvangen en elke drie maanden een gebitscontrole krijgen. Daarnaast is het de bedoeling om de gehele Curaçaose bevolking de gelegenheid te geven om hun kennis van mondgezondheid bij te spijkeren via collectieve voorlichting en instructie, gevolgd door gepaste individuele voorlichting en instructie voor de kinderen van de doelgroep.

Bij de kickstart, die werd bijgewoond door de minister van Volksgezondheid en, namens NVM-mondhygiënisten, bestuurslid Nikky Huisman, kreeg een groep kinderen voorlichting en een simpele controlebeurt door mondhygiënisten Saskia en Lisette. Vervolgens kregen ze een doorverwijzing naar een mondzorgpraktijk en een mondzorgpakket overhandigd.

Tijdens de voorlichtingssessies konden de kinderen bovendien genieten van de verfilming door Drazans van het boek Glansje, geschreven door Raoul Trentelman, na vertaling in het Papiaments.

Nieuw: consumentenkanaal op Instagram

Ter ere van de Week van de Mondhygiënist hebben we afgelopen vrijdag een nieuw online kanaal gelanceerd voor consumenten. Namelijk het Instagramaccount @mondhygienisten! Dit account is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over het hebben en houden van een gezonde mond. Uiteraard krijgen ze hier ook de terugkerende boodschap om de mondhygiënist te bezoeken.

Ruim 1100 volgers hebben onze posts over de Week van de Mondhygiënist voorbij zien komen en er wordt volop gedeeld! De video die we speciaal voor de Week van de Mondhygiënist maakten bij mondhygiënist Annelieke Papadaki in de praktijk is al bijna 1500 keer bekeken. Volg je ons nog niet op ons nieuwe kanaal? Doe dat dan snel en deel onze posts met je eigen volgers!

Kinderen lachen tanden bloot in Groningen

Op de zonnige middag van zaterdag 19 maart bekeken kinderen en ouders theatervoorstelling Holle Bolle Kies. Tijdens deze voorstelling in de sporthal aan de Amkemaheerd in Groningen maakten de bezoekers kennis met hoofdrolspeler Holle Bolle Kies, die zich wat minder rot wil voelen. De voorstelling werd afgesloten met een leerzame quiz en kinderen konden een elektrische tandenborstel winnen wanneer ze een kleurplaat inleverden. Ook de aanwezige ouders maakten kans op een elektrische tandenborstel. Met deze mooie voorstelling willen de initiatiefnemers, waaronder NVM-mondhygiënist Astrid Talsma van GGD Groningen en , het belang van een gezonde mond in Groningen op de kaart zetten.

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl