Dit nieuwsbericht is langer dan 12 maanden geleden gepubliceerd. De informatie kan verouderd zijn. Bekijk ons nieuwsoverzicht voor actualiteiten.

donderdag 17 november 2022

Zilveren Kruis (en andere Achmea-labels) voeren machtigingseis in voor uitgebreide preventieve en curatieve mondzorg

Via verzekeraar de Friesland is (te vroeg) naar buiten gekomen dat er een machtigingseis wordt ingevoerd door de Achmea-labels voor uitgebreide preventieve en curatieve mondzorg. Op verschillende fora en via Leden Facebook ontstonden als gevolg hiervan verschillende discussies. NVM-mondhygiënisten was geïnformeerd over dit voornemen van Zilveren Kruis en de bedoeling was om op een gezamenlijk moment met berichtgeving naar buiten te komen, zodat NVM-mondhygiënisten in de gelegenheid zou zijn hierop een toelichting te geven. Uiteraard heeft NVM-mondhygiënisten in reactie richting Achmea aangegeven niet achter hun besluit van te staan.

De reden dat Zilveren Kruis en de andere Achmea-labels dit gaan invoeren, is vanwege het misbruik dat wordt gemaakt van de declaratiemogelijkheden, waardoor de kosten voor preventieve mondzorg ontzettend gestegen zijn in de afgelopen vijf jaar. Door met deze machtigingseis te gaan werken, kan men sturen op declaratiegedrag en het maar onbeperkt declareren stoppen. Bij het niet handhaven via deze machtigingen ligt het in de verwachting dat de tarieven op termijn naar beneden worden bijgesteld. Eveneens een ongewenste situatie. Jammer genoeg zijn deze maatregelen dus nodig en lijden de goeden, zoals meestal, onder de kwaden.

Is NVM-mondhygiënisten hier blij mee? Uiteraard niet. Er is stevig tegengas gegeven op dit voornemen. In het kader van Gewoon Gaaf en het feit dat mondhygiënisten vooral de kwetsbare groepen en jeugd zien, is dit een niet gewenste situatie. Zeker nu er vanuit de overheid een appél wordt gedaan op het bereiken van juist deze kwetsbare groepen, waarbij het motiveren en aanleren van gezond gedrag tijd en energie kost, zeker in het eerste jaar.

NVM-mondhygiënisten houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en er zal ook geëvalueerd worden. Meld het bij de vereniging via bureau@mondhygienisten.nl als blijkt dat je vaak machtigingen moet aanvragen en tegen problemen aanloopt. Hoe meer data, hoe beter er geëvalueerd kan worden.

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl