DiplomaRegister Mondhygiënisten

De functietitel ‘mondhygiënist’ is een beschermde titel en mag alleen gevoerd worden wanneer de hbo-opleiding tot mondhygiënist met een diploma is afgerond. Of een mondzorgverlener de titel ‘mondhygiënist’ mag voeren, kan worden gecontroleerd in het DiplomaRegister.

Sinds 1 oktober 2010 is het DiplomaRegister online. NVM-mondhygiënisten publiceert een lijst van alle mondhygiënisten waarvan een gewaarmerkt kopie van het diploma is geregistreerd. Doel van het DiplomaRegister is het tegengaan van titelmisbruik. NB: Vanaf juli 2006 studeerden de eerste vierjarig opgeleide mondhygiënisten af en zij mogen de titel BHS of BSc voeren.

Tegengaan titelmisbruik

Te vaak ontvangt NVM-mondhygiënisten klachten van consumenten en beroepsbeoefenaren over titelmisbruik. In de praktijk gebeurt het weleens dat een assistent of student Tandheelkunde of Mondzorgkunde zich uitgeeft als mondhygiënist. Terwijl de titel mondhygiënist een beschermde titel is die alleen gebruikt mag worden na het behalen van het diploma van een door de overheid erkende hbo-opleiding tot mondhygiënist (de tegenwoordige opleiding Mondzorgkunde). NVM-mondhygiënisten verwijst de melders van titelmisbruik altijd door naar de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd (IGJ). De IGJ onderzoekt de klachten en kan voor titelmisbruik een boete opleggen.

Met het lanceren van het DiplomaRegister is het voor patiënten en andere belangstellenden mogelijk na te gaan of een behandelaar ook daadwerkelijk in het bezit is van het diploma tot mondhygiënist. NVM-mondhygiënisten hoopt dat hiermee het titelmisbruik en de verwarring hierover verleden tijd is.

Mondhygiënisten: stuur je diploma in! Registratie is gratis

NVM-mondhygiënisten roept alle mondhygiënisten op een gewaarmerkt kopie van het diploma in te sturen. In het register staan inmiddels ruim 4.500 diploma’s geregistreerd. Mondhygiënisten die nog geen gewaarmerkte kopie van hun diploma hebben ingestuurd en dus niet in het DiplomaRegister vindbaar zijn, worden opgeroepen dit alsnog te doen.

Het DiplomaRegister Mondhygienisten is een openbaar register; lidmaatschap van de vereniging is hiervoor niet noodzakelijk. De registratie is bovendien geheel gratis. Voor meer informatie kun je bellen naar 030 – 657 10 13 of mailen naar bureau@mondhygienisten.nl.

Mondhygiënisten kunnen een gewaarmerkt kopie van het diploma insturen naar:
NVM-mondhygiënisten
t.a.v. DiplomaRegister Mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein

Of mail een kopie van het diploma mét een uittreksel vanuit DUO naar: diplomaregister@mondhygienisten.nl.

 

Bekijk het DiplomaRegister op onze consumentenwebsite via het blok rechts bovenaan.

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl