De rechter heeft de NZa op 2 juli op dit punt teruggefloten in een zaak over het kostprijsonderzoek van psychologen en psychotherapeuten (LVVP c.s.). Ondanks onze oproep om de publicatie van de tarieven terug te draaien vindt de NZa de uitspraak van de rechter in de zaak van de LVVP niet van toepassing op de mondzorg.
2. Kleinere praktijken worden benadeeld
De NZa telt in haar berekeningen de kosten van grotere praktijken zwaarder mee dan die van kleinere. Omdat grote praktijken van schaalvoordelen kunnen profiteren, zullen die minder nadeel van een tariefsdaling ondervinden dan kleine praktijken.
Mogelijk kan een deel van deze kleine praktijken niet langer kostendekkend werken, zodat ze op termijn de deuren zullen moeten sluiten. Dit gaat direct ten koste van de toegankelijkheid van de mondzorg in de regio, omdat kleinere praktijken veelal in landelijke gebieden gevestigd zijn.
3. ‘Goodwill’ mist als kostenpost
Wie een praktijk overneemt – of een patiëntenbestand en de roerende en onroerende goederen daarvan – betaalt aan de oude eigenaar een bedrag aan ‘goodwill’. De NZa neemt deze kosten, waarvan bij elke praktijkoverdracht sprake is, in het geheel niet mee. Dat belemmert het overnemen van praktijken door starters zeer.
4. Onrealistische benadering huisvestingskosten
In de uitvraag is gevraagd naar de kosten die een tandarts heeft aan huisvesting. Deze kosten zijn in de afgelopen jaren enorm gestegen. Ook dit weigert de NZa mee te nemen in haar berekeningen. Voor praktijken die de kosten voor een pand al hebben afgeschreven, neemt de NZa zelfs helemaal geen kosten mee. Het tarief wat hierdoor is vastgesteld is vooral nadelig voor startende mondzorgverleners die te maken krijgen met een hoge huisvestingskosten. Ook dit werkt het aansluiten bij grote praktijken in de hand en zullen kleine mondzorg praktijken op den duur verdwijnen. Daarbij is het de vraag of het tarief kostendekkend is voor de pas gestarte praktijken die met hoge huisvestingskosten te maken hebben.
Overleg met de NZa heeft helaas onvoldoende tot verbeteringen geleid. Er rest nu niets anders dan het juridische pad op te gaan. Uiteraard willen we je graag op de hoogte houden van het verloop van deze zaak. Wil je meer weten over de uitkomsten van het onderzoek en wat de nieuwe tarieven voor jou betekenen? Sluit dan aan bij het webinar van de KNMT wat wordt gehouden op
Dinsdag 15 juli – 19.00 uur
We danken de KNMT dat zij dit voor alle leden van de mondzorgalliantie mogelijk is gemaakt.
Dankwoord
Als NVM-mondhygiënisten willen wij graag de KNMT en dan speciaal Martijn Ludwig bedanken voor zijn enorme inzet en kritisch blik die hij heeft gehad. Tijdens dit proces, vanaf maart 2024 tot en met deze week heeft de KNMT haar bezwaren gedeeld met ons als lid van de klankbordgroep, maar natuurlijk ook richting de NZa. De ONT en NVM-mondhygiënisten hebben de KNMT hierin altijd gesteund. De NZa heeft tijdens het proces vastgehouden aan haar methodieken en heeft maar op een paar punten kleine stapjes onze kant opgezet. Bovengenoemde punten zijn in onze optiek nog steeds niet volgens een juiste methode berekend wat een nadelige invloed heeft op een deel van de mondzorgverleners in Nederland. De KNMT zal daarom tegen de uitkomsten in bezwaar gaan. Parallel daaraan zullen zij de rechter in een zogenaamde voorlopige voorziening (een soort kort geding, die zal dienen binnen enkele weken tot een paar maanden) vragen om de tarieven ongeldig te verklaren. Ook tijdens dit proces steunt NVM-mondhygiënisten de KNMT. Uiteraard houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.
Aanmelden voor de webinar kan via: https://knmt.nl/praktijkzaken/tarieven-codes-en-prestaties/kostenonderzoek?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=nza&utm_term=2025-07-08 |