Kennisbank - Stoppen experiment en functioneel zelfstandige bevoegdheid voor anesthesie en boren en vullen

Stoppen experiment en functioneel zelfstandige bevoegdheid voor anesthesie en boren en vullen

Nee. Het delegeren van deze handelingen kan niet meer.

Met het vervallen van de volledige zelfstandigheid, is ook de bevoegdheid vervallen om deze voorbehouden handelingen zelf te delegeren aan een mondzorgverlener die jij daarvoor bekwaam en bevoegd acht.

Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op!

Wie er uiteindelijk aansprakelijk is voor de opdrachtrelatie en de uitvoering van de handelingen waarvoor de mondhygiënist functioneel zelfstandig bevoegd is, is niet makkelijk en eenduidig te beantwoorden.

Als de uitvoering van een handeling niet goed verloopt en er is schade, dan is de mondhygiënist daarvoor aansprakelijk. Maar als er ook iets mis is gegaan bij het geven van de opdracht, kan ook de tandarts aansprakelijk zijn. De tandarts heeft bijvoorbeeld niet vastgesteld dat de mondhygiënist bekwaam en dus bevoegd is. Al met al moet in geval van schade dus gekeken worden naar alle facetten en de gehele uitvoering van de opdrachtrelatie.

Wat ook meespeelt is de werkvorm van de mondhygiënist. Werk je als mondhygiënist in loondienst, dan is de tandarts als werkgever op grond van het arbeidsrecht risico aansprakelijk voor het handelen van jou als mondhygiënist werknemer.

Ben je werkzaam als zelfstandig ondernemend mondhygiënist, dan kun je niet terugvallen op een werkgever, en ben je zelf volledig aansprakelijk voor je eigen handelen. Hiervoor dien je dus op grond van de Wkkgz aangesloten te zijn bij een klachten- en geschillenregeling, maar ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben afgesloten.

Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op!

Nee. Dit klopt niet. bij de uitvoering van de opdrachtrelatie, dus voor de opdracht, functionele zelfstandige bevoegdheid en de uitvoering van die handelen, is er verantwoordelijkheid voor beiden. De mondhygiënist moet bekwaam en dus bevoegd zijn de handeling uit te voeren. Hiervoor is de mondhygiënist verantwoordelijk.

De tandarts moet zich ervan vergewissen dat de mondhygiënist aan wie de opdracht wordt verleend, bekwaam en bevoegd is om de handeling uit te voeren. Hiervoor is de tandarts verantwoordelijk.

Vervolgens verleent de tandarts de opdracht en vervolgens voert de mondhygiënist de handeling zelfstandig uit en is hiervoor verantwoordelijk. Klik hier voor het informatiedocument stoppen experiment voor meer informatie.

Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op!

Nee, het geven van oppervlakte anesthesie door middel van zalf (xylocaine of oraqix gel) is geen voorbehouden handeling. Het geven van anesthesie door middel van een injectie wel, omdat dit weefsels scheidt. Voor het geven van oppervlakte anesthesie geldt dus geen functioneel zelfstandige bevoegdheid. Deze mag zonder opdracht gegeven worden.

Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op!

De tandarts dient zich na een verzoek tot opdracht zoals het wettelijk heet “ervan te vergewissen” dat de mondhygiënist aan wie de opdracht wordt verleend bekwaam en bevoegd is om de opdracht uit te voeren. De tandarts moet dus zeker weten dat jij als mondhygiënist bekwaam en dus bevoegd bent om anesthesie te geven of te boren en te vullen. Hij kan dit doen door de diploma’s  en bij- en nascholingsbewijzen in te zien. Dan komt het moment dat hij opdracht geeft. Dit wordt doorgaans gedaan door opdracht te geven voor het gehele gezamenlijke patiëntenbestand, dus de patiënten die bij hem zijn ingeschreven voor tandheelkundige zorg en die jij hebt ingeschreven in je mondhygiënistenpraktijk.

 

Ingeval van loondienst of als je werkt als zzp’er is er vaak een praktijkprotocol waarin is vastgelegd dat de mondhygiënist werknemer opdracht krijgt voor het geven van anesthesie en het boren en vullen van primaire cariës betreffende de patiënten die in het patiëntenbestand van de praktijk zijn ingeschreven. Het is belangrijk dat dit protocol periodiek wordt herzien of geactualiseerd.

Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op!

De wijze waarop je opdracht vraagt is zoals de wet dat noemt “vormvrij”. De wijze waarop is niet aan voorwaarden verbonden. Dit zal ook afhankelijk zijn van je eigen werkvorm en samenwerkingen.

Werk je in loondienst? 
Dan wordt de opdrachtrelatie zoals het ook weleens wordt genoemd, vastgelegd in een praktijkprotocol. De werkgever is op de hoogte van je bij- en nascholing en dus je bekwaamheid en geeft via het protocol opdracht voor het geven van anesthesie en boren en vullen van de patiënten in het patiëntenbestand. Het is wel belangrijk dat dit protocol wel periodiek wordt herzien/geactualiseerd.

Werk je als zelfstandig ondernemer en heb je een eigen vestiging?
Dan begint het met een goede samenwerking tussen jou en de tandartsen waarbij je patiënten voor tandheelkundige zorg zijn ingeschreven. Praktisch zou je ervoor kunnen kiezen om jaarlijks om opdracht te vragen aan de betreffende tandartsen, middels het opdrachtformulier in de toolkit (op de pagina naar beneden scollen). Dit kun je schriftelijk doen met toezending van bewijs van bij- en nascholing. Zie ook het informatiedocument stoppen experiment (op de pagina naar beneden scollen).

Werk je als zelfstandig ondernemer zzp’er? Dan werk je in de praktijk van de opdrachtgever en kan de opdracht worden geregeld via een praktijk.

 

Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op!

Om functioneel zelfstandig bevoegd te zijn voor anesthesie en boren en vullen, moet je bekwaam en dus bevoegd zijn. Als eerste moet je opgeleid zijn om de handelingen te kunnen uitvoeren. Daarnaast dien je je periodiek bij en na te scholen en dien je de handeling ook “eigen” te houden door deze regelmatig uit te voeren. Voor anesthesie en boren en vullen zijn hiervoor geen wettelijke termijnen vastgelegd.

Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op!

Functioneel zelfstandig bevoegd betekent dat je bevoegd bent om de handelingen te doen als je jezelf bekwaam acht en je hiervoor opdracht hebt gekregen van de tandarts. Voor welke handelingen je functioneel zelfstandig bevoegd bent, is vastgelegd in de Wet BIG en het besluit “Opleiding- en deskundigheidsgebied mondhygiënist” uit 2006. Hierin staat waarvoor je bent opgeleid en welke handelingen dus allemaal tot je deskundigheidsgebied horen. Hierin staat ook dat je voor anesthesie en boren en vullen van primaire cariës opdracht nodig hebt van een tandarts.

Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op!

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl