woensdag 29 mei 2024

BBB-beleidsmedewerker Jochem Vrugt overtuigd van mondhygiënist als poortwachter in de mondzorg na geslaagd werkbezoek

Beleidsmedewerker Jochem Vrugt van BoerBurgerBeweging (BBB) dook op uitnodiging van NVM-mondhygiënisten een dag in de wereld van de mondhygiënisten. Zijn reactie was enthousiast aan het einde van het werkbezoek: “Ik ben onder de indruk! Voorafgaand aan dit bezoek had ik een beperkter beeld van het werk van de mondhygiënist. Ik dacht dat ze uitsluitend op verwijzing van tandartsen werkten, maar ze hebben een gelijkwaardige rol in de mondzorg. Ik zie nu dat het beroep veel meer inhoudt en een zelfstandig beroep is in de mondzorg. Ik denk dat de mondhygiënist een poortwachtersfunctie binnen de mondzorg kan hebben.”

Het werkbezoek begon ’s ochtends op Hogeschool Utrecht, waar Vrugt een kijkje nam in de kliniek van de hogeschool. Hier kreeg Jochem Vrugt inzicht in de gedegen opleiding van mondhygiënisten met de nadruk op de zelfstandigheid en deskundigheid van de mondhygiënisten op de drie voorbehouden handelingen: röntgen, anesthesie en boren. Daarna kreeg de BBB’er een presentatie van het onderzoek Gezonde Peutermonden, waarbij het belang van de aanwezigheid van mondhygiënisten op consultatiebureaus duidelijk werd gemaakt in het kader van effectieve preventie. ‘s Middags verplaatste het werkbezoek zich naar Ede, waar Vrugt de praktijk van geregistreerd-mondhygiënist Corina Dollen bezocht.

Loes Velthoven-Verlinden, voorzitter NVM-mondhygiënisten: “Mooi dat Den Haag inzicht krijgt in de enorme vraag naar de deskundigheid van de mondhygiënisten en het capaciteitstekort. Veel meer mensen willen opgeleid  worden in dit mooie beroep en het wrange is dat tegen betrekkelijke meerkosten veel meer studenten toegelaten kunnen worden op de opleidingen. Ter vergelijking van de kosten; tegen één opleidingsplek bij tandartsen kunnen minimaal zes tot maximaal acht mondhygiënisten opgeleid worden.”

Foto’s: Suzanne Blanchard

 

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl