Dit nieuwsbericht is langer dan 12 maanden geleden gepubliceerd. De informatie kan verouderd zijn. Bekijk ons nieuwsoverzicht voor actualiteiten.

dinsdag 21 december 2021

Coalitieakkoord: zet in op preventieve inrichting van de (mond)zorg

Afgelopen week presenteerden de vier regeringspartijen het coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst. NVM-mondhygiënisten heeft het coalitieakkoord 2021-2025 bekeken en de punten die de preventieve mondzorg betreffen op een rij gezet. We zien mooie ontwikkelingen en aanknopingspunten, echter missen wij een integrale aanpak op het oplossen van de groeiende problemen in de zorg.

De groeiende aandacht voor preventie en een gezonde leefstijl van jongs af aan is een ontwikkeling die NVM-mondhygiënisten toejuicht. Preventieve mondzorg begint bij ons niet voor niets bij de allerkleinsten vanaf het eerste tandje. In de mondzorg focussen wij op een mondgezonde generatie. Mondzorg aan het genoemde Preventieakkoord toevoegen zou daarom waardevol zijn, zeker omdat dit onderwerp om een brede aanpak vraagt. Wij zijn blij dat de belasting op suikerhoudende dranken verhoogd wordt en dat bekeken wordt hoe in de toekomst een suikerbelasting en 0% btw op groente en fruit ingevoerd kunnen worden. Een dergelijke aanpak bleek in een aantal Europese landen al effectief te zijn.

Kijken we naar de uitdagingen die nu in de zorg liggen, waaronder de capaciteit van het zorgpersoneel welke ook voor mondzorgprofessionals geldt, dan rijst de vraag: “hoe gaan we de zorg samen anders inrichten?”. Voor het doorvoeren van veranderingen die de zorg moeten verbeteren, is een integrale kijk op de zorg nodig. Deze mist in het gepresenteerde coalitieakkoord en is essentieel om de exponentiële stijging van de zorgvraag tegen te gaan.

Met het oog op passende zorg en de juiste zorg op de juiste plek, zou het een wenselijke stap zijn om de paramedische beroepen (zoals de mondhygiënist) naar de voorkant van het zorgproces te bewegen. De paramedicus zorgt er immers voor dat gezondheidsproblemen niet ontstaan of terugkomen, heeft de focus op preventie liggen en speelt een belangrijke rol in het vroegsignaleren en doorverwijzen.

Laten we samen bekijken hoe we de (mond)zorg beter kunnen inrichten met een preventieve focus en hoe we deze toegankelijk en betaalbaar kunnen houden voor alle inwoners in Nederland. NVM-mondhygiënisten kijkt uit naar de samenwerking met het toekomstige kabinet.

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl