vrijdag 05 augustus 2016

Flossen misschien zonde van de tijd – maar tussen de tanden en kiezen reinigen wel belangrijk!

De afgelopen dagen is het gebruik van floss uitgebreid in het nieuws geweest. Het Amerikaanse persbureau AP zocht uit dat uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar de effectiviteit van flossen maar zwak bewijs kwam dat het zou helpen bij het verwijderen van plaque en het voorkomen van gaatjes en tandvleesproblemen.

In 2008 verschenen in het International Journal of Dental Hygiene – het internationale wetenschappelijke vaktijdschrift voor mondhygiënisten – onderzoeken van o.a. de hand van dr. Dagmar Else Slot, mondhygiënist en onderzoeker aan ACTA, over het gebruik van de verschillende hulpmiddelen voor tussen de tanden. In Nederland wordt door mondhygiënisten in vergelijking met andere landen zoals Amerika, weinig floss geadviseerd. Het is immers best moeilijk om floss op de goede wijze te gebruiken.Dat wil niet zeggen dat er niet soms voor floss gekozen zal worden. Immers elke mond en elke patiënt is anders.

Het beste “evidence based” advies wordt bepaald door wetenschappelijk bewijs maar ook door factoren als klinische ervaring, de individuele mogelijkheden en wensen van de patiënt en de beschikbare interdentale hulpmiddelen.

Ook al is flossen dan misschien zonde van de tijd – reinigen tussen de tanden en kiezen is wel belangrijk voor het voorkomen van tandvleesproblemen.

Vraag uw mondhygiënist welk hulpmiddel voor uw situatie het beste is.

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl