donderdag 28 juni 2018

Helft topsporters heeft mondverzorging nodig

Meer dan de helft van de topsporters kampt met serieuze mondproblemen waarvoor zorg nodig is. Deze problemen zijn zodanig dat ze impact hebben op hun prestaties. Dit stelt Professor Ian Needleman op basis van onderzoek dat hij aan een publiek van vakgenoten presenteerde tijdens een bijeenkomst die de Sunstar Foundation vrijdag 22 juni organiseerde. Dit ter aanvulling op het Internationale congres van gespecialiseerde tandartsen – EuroPerio9 – dat iedere drie jaar plaatsvindt en dit jaar werd gehouden in de RAI in Amsterdam.

 

 The-Perio-Link-Night

Vlnr: Dagvoorzitter Elianne Kuepers, Dr. Mike Loosemore, Chief Medical Office to the British Olympic Boxing team and at the 2018 Winter Olympics; Prof. Ian Needleman, Professor of Periodontology and Evidence-Informed Healthcare at University College London; Dr. Marzia Massignani, Senior Manager of Scientific Affairs at Sunstar.

 

Uit het onderzoek blijkt zelfs dat het met de mondverzorging van topsporters slechter is gesteld dan die van de rest van de bevolking. Oorzaken hiervan zijn volgens Needleman het grote aantal calorieën dat topsporters tot zich moeten nemen, vaak in de vorm van sportdranken en producten met een hoog suikergehalte. Daarnaast hebben atleten vaak een droge mond, ook een vruchtbare bodem voor mondziektes.

Dr. Mike Loosemoore, recent nog hoofd van de medische staf van het Britse Olympische team in PyeongChang en al ruim 25 jaar expert op het gebied van sportmedische wetenschap, voegt toe dat mondverzorging van topsporters vaak ‘geen prioriteit heeft tot ze pijn hebben.’

 

Impact op prestaties

De gebrekkige mondhygiëne van topsporters is niet alleen een cosmetisch probleem. Ook heeft het een negatieve impact op de prestaties. Een direct gevolg is dat er een aanwijsbaar verband is tussen het missen van trainingen of wedstrijden en niet behandelde mondproblemen. In zijn praktijk merkt Loosemoore dat atleten minder trainingen missen sinds hij mondverzorging een prioriteit heeft gemaakt.

Mondproblemen hebben ook gevolgen voor de rust en ontspanning van atleten. Daarnaast blijkt er een verband te bestaan tussen ontstekingen in de mond en ontstekingen in de rest van het lichaam. Atleten die deelnamen aan het onderzoek van Needleman gaven dan ook aan dat een betere mondverzorging hun algehele welzijn en hun prestaties positief beïnvloedde.

 

Bewustwording

Volgens beide experts ligt de oplossing bij bewustwording. Volgens Needleman moet ‘de mond terug in het lichaam geplaatst worden.’ Naast dieet, fysiotherapie en training zou ook mondverzorging deel moeten uitmaken van de routine van een topsporter.

Beide experts merken wel dat de bewustwording rondom dit onderwerp steeds groter wordt. Loosemore werkt al geruime tijd met Olympische atleten en hamert bij hen al jaren op het belang van goede mondverzorging. Maar ook daarbuiten gebeurt er van alles. Zo nam Manchester United onlangs een tandarts in dienst omdat ze begrijpen dat mondhygiëne belangrijk is voor het welzijn van de spelers. Dit besluit werd mede genomen op basis van Needlemans data over tandvleesproblemen.

 

Sunstar Foundation

Hoewel het besef dat een gezonde mond invloed heeft op het algehele welzijn groeit, en niet alleen voor topsporters, is er nog veel te winnen. Om hier aandacht voor te vragen organiseerde de Sunstar Foundation, de stichting die zich al ruim 30 jaar inzet voor onderzoek naar en bewustwording van de link tussen mondgezondheid en algeheel welzijn, op 22 juni de eerste ‘Perio Link Night’ in Amsterdam. Tijdens deze avond maakte een publiek bestaande uit vakmensen van over de hele wereld kennis met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en de laatste trends en innovaties. Voornamelijk ging het over ernstige mondaandoeningen, waarbij nu intensief onderzoek gedaan wordt naar de relatie tussen mondzorg en algehele gezondheid.

Daarnaast werden er diverse prijzen uitgereikt voor buitengewone prestaties op het gebied van onderzoek naar de link tussen mondgezondheid en algehele gezondheid. De eerste prijs ging naar een onderzoek naar de economische impact van tandaandoeningen.

 

The Perio Link Night Zaal

 

Over de Sunstar Foundation

De Sunstar Foundation is in 1977 opgezet om betere mondgezondheid te stimuleren. De Sunstar Foundation doet dit door onderzoek te ondersteunen en bewustzijn te creëren. De stichting reikt diverse prijzen en beurzen op het gebied van mondgezondheid uit.

Het grootste gedeelte van het onderzoek van de Sunstar Foundation richt zich op de relatie tussen mondgezondheid en diverse systeemziekten, ofwel ziekten die meerdere organen en weefsels aantasten, zoals diabetes. Een goede mondverzorging blijkt namelijk een grote invloed te hebben op het totale welzijn van de mens en kan zelfs ziektes voorkomen.

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl