maandag 18 september 2023

Hoe help je jouw patiënt om te stoppen met roken?

Roken is schadelijk voor de (mond)gezondheid. Jij als mondhygiënist kunt een belangrijke rol spelen in het helpen stoppen met roken van jouw patiënt. Een rol die wij als NVM-mondhygiënisten vanuit preventieve (mond)zorg omarmen. Maar hoe maak je dit bespreekbaar en welke vervolgstappen neem je als je patiënt interesse heeft om te stoppen?

De Taskforce RookStopZorg van het Trimbos-instituut peilde wat de behoefte van leden van NVM-mondhygiënisten is qua ondersteuning op dit gebied. Ook lopen er twee campagnes over stoppen met roken, die elkaar aanvullen. De ene campagne is ‘PUUR rookvrij’ van het Trimbos-instituut, waarbij NVM-mondhygiënisten hielp bij het opzetten van het adviestraject van de (mond)zorgverlener. De andere campagne is ‘Als je tanden mogen kiezen…Rookvrij! Ook jij?’ van Dentaid en SineFuma. Een onderdeel daarvan is Mondgezondheid & Roken, dat zich richt op de warme overdracht van een patiënt van een mondhygiënist naar een stoppen-met-roken-coach. Beide partijen zijn volledig verantwoordelijk voor deze campagne en de materialen. NVM-mondhygiënisten onderschrijft wel de doelstellingen van deze campagne volledig.

Stoppen met roken is van belang voor jouw patiënt en beide campagnes spelen goed in op de ondersteuningsbehoefte, die uit de Trimbos-enquête naar voren kwam. Daarom ontvang je de komende tijd meer informatie en berichten hierover.

Campagne ‘Puur Rookvrij’
In vervolg op het Nationaal Preventieakkoord ontwikkelde het Trimbos-instituut de meerjarige campagne ‘PUUR rookvrij’ om mensen te stimuleren om te stoppen met roken en dat vol te houden. Daarbij staat de patiënt centraal. Op verschillende momenten krijgen specifieke doelgroepen aandacht.

De meeste rokers willen stoppen met roken, maar een klein percentage daarvan lukt dat zonder hulp. Om jou als mondhygiënist te ondersteunen bij het gesprek hierover met je patiënt is er het Very Brief Advice Plus (VBA+). Deze methode zorgt ervoor dat rokers vaker terecht komen bij bewezen effectieve hulp. Daarnaast biedt het Trimbos-instituut een toolkit aan, die je kunt gebruiken. Wil je meer over deze campagne weten? Kijk dan op de website van het Trimbos-instituut of bezoek hun stand op het NVM-najaarscongres op vrijdag 10 november 2023.

Uitkomsten behoeftepeiling Taskforce RookStopZorg
Het geven van een rook-stop-advies door zorgverleners draagt bij aan succesvol stoppen met roken en verkleint daarmee de kans op gezondheidsklachten. Om na te gaan hoeveel mondhygiënisten het gesprek over stoppen met roken aangaan en welke behoefte er is aan ondersteuning hierbij, zette Taskforce RookStopZorg in mei 2023 een vragenlijst uit onder leden van NVM-mondhygiënisten. 227 mondhygiënisten vulden deze behoeftepeiling in.

Uit dit onderzoek blijkt dat er bij mondhygiënisten veel besef is van hoe belangrijk het stoppen-met roken-advies is voor de (mond)gezondheid. Helaas ervaren zij ook drempels voor het starten van het gesprek over dit onderwerp, zoals de vrees voor het schaden van de behandelrelatie met de patiënt en het gevoel de patiënt hier niet mee te kunnen helpen. De respondenten geven aan, dat zij behoefte hebben aan kennis en scholing en aan een concreet handelingsperspectief. De Very Brief Advice Plus (VBA+) methode kan hierbij helpen. Lees in het fysieke of online NTvM van september 2023 de volledige uitkomsten van deze behoeftepeiling.

Spreken of deelnemen aan gratis webinar en/of congres Trimbos-instituut
Naast de hiervoor genoemde enquête zijn een webinar en congres, beiden georganiseerd door het Trimbos-instituut, ook onderdelen van de campagne ‘PUUR rookvrij’. De gratis webinar over de implementatie van het VBA(+) is op donderdag 28 september 2023 van 16.30 tot 17.30 uur. Op donderdag 30 november 2023 van 9.30 tot 17.00 uur in Flint, Amersfoort is het congres (Niet) Roken en de Zorg over alles op het gebied van de cultuuromslag naar rookvrij. Dit geaccrediteerde congres inspireert je met succesvolle praktijkvoorbeelden van collega’s. Heb je interesse om deel te nemen? Meld je aan voor een of beide bijeenkomsten.

Aanmelden webinar Aanmelden congres

Het Trimbos-instituut zoekt een mondhygiënist, die tijdens deze webinar en/of dit congres ervaringen wil delen en wil meewerken aan één van de vele programmaonderdelen. Dus bespreek jij het roken en het stoppen met roken regelmatig met je patiënten? Ben je bekend met het Very Brief Advice+ en gebruik je dat in je praktijk? En wil jij vertellen over jouw ervaringen? Neem dan contact op met het Trimbos-instituut op via rookstopzorg@trimbos.nl.

Campagne ‘Als je tanden mogen kiezen…Rookvrij! Ook jij?’
Dentaid en Sinefuma startten de campagne ‘Als je tanden mogen kiezen…Rookvrij! Ook jij?’om meer mensen een rookvrij leven gunnen, samen het succespercentage van stoppen met roken te verhogen en samen te werken aan het behoud van een gezonde mond en eigen dentitie. Mondhygiënisten kunnen hun patiënten daarbij ondersteunen door stoppen met roken bespreekbaar te maken, hen te informeren over van de impact van roken op de mondgezondheid en hen bij interesse om te stoppen door te verwijzen naar professionele stoppen-met-roken-begeleiding. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het actief verwijzen van een patiënt voor stoppen-met-roken-begeleiding 13 keer effectiever is dan de patiënt te adviseren zichzelf aan te melden1. Het onderdeel Mondgezondheid & Roken van deze campagne stimuleert dit met ondersteunende materialen, zoals een wachtkamerposter, patiëntinformatiefolder en stoelkaart om de patiënt optimaal te kunnen begeleiden in het stoppen-met-roken-traject. Lees meer over deze campagne in het fysieke of online NTvM van september 2023 of op de website van Dentaid.

Daarnaast organiseren SineFuma en Dentaid BeNeLux op dinsdag 3 oktober van 19.30 tot 21.00 uur een gratis webinar speciaal voor mondzorgprofessionals. Je leert op deze avond meer over de invloed van (stoppen met) roken op de mondgezondheid, de methode ‘Very Brief Advise’ en hoe een stoppen-met-roken-traject onder begeleiding eruit ziet.

Bekijk het programma & schrijf je in

 

Laten we samen zorgen voor een rookvrije samenleving.


1 Tonetti MS. “Cigarette smoking and periodontal diseases: etiology and management of disease”. Ann Periodontol. 1998 Jul;3(1):88-101 (1)

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl