Dit nieuwsbericht is langer dan 12 maanden geleden gepubliceerd. De informatie kan verouderd zijn. Bekijk ons nieuwsoverzicht voor actualiteiten.

dinsdag 02 november 2021

Mondzorg werkt samen aan minder CO2-uitstoot en een schonere wereld

Duurzaamheid staat in Europa en Nederland hoog op de politieke agenda. In het huidige klimaatakkoord staat dat de CO2-uitstoot in Nederland in 2030 49 procent minder moet zijn dan in 1990. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95 procent afgenomen zijn. Afgelopen week maakten het Planbureau voor de Leefomgeving en de Raad van State bekend dat het Nederlandse klimaatbeleid op dit moment niet effectief genoeg is. Werk aan de winkel dus en ook de mondzorg zal een bijdrage moeten leveren. Mondzorgkoepels NVM-mondhygiënisten, KNMT en ONT slaan daarom de handen ineen om te werken aan een verduurzaming van de mondzorg.

Voorzitter Manon van Splunter van NVM-mondhygiënisten: “We moeten als koepels nu de kans grijpen om de mondzorg op het gebied van duurzaamheid in beweging te krijgen”.

De gezondheidszorg is verantwoordelijk voor minstens zeven procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Naar schatting is het aandeel van de mondzorg hierin zo’n drie procent. Vanuit een onlangs door de KNMT opgerichte werkgroep Duurzame Mondzorg willen de mondzorgkoepels meer sturing geven aan het thema duurzaamheid binnen de mondzorg. Het is immers beter om pro-actief aan de slag te gaan met het werken aan duurzaamheid, dan overheidsmaatregelen opgelegd te krijgen. Uitgangspunt van de werkgroep is wel dat de kwaliteit en veiligheid van de geleverde zorg op het huidige niveau blijft en kan worden gewaarborgd.

E-handboek
De eerste stap vanuit de werkgroep is het opzetten van een e-handboek voor de duurzame mondzorgpraktijk, samen met de stichting Stimular. Een soortgelijk handboek is al opgezet voor huisartspraktijken. In het te ontwikkelen handboek worden verschillende aspecten om tot een duurzame praktijk te komen beschreven en worden concrete adviezen en tips gegeven.

Ervaringsverhalen
Werk je als mondhygiënist al actief met je mondzorgpraktijk aan verduurzaming? Dan zijn wij ontzettend benieuwd naar jouw verhaal met tips en tricks! Door jouw verhaal met ons te delen kun je collega-mondhygiënisten helpen ook stappen te zetten richting verduurzaming van de mondzorgpraktijk. En ze inspireren nog voordat het e-handboek verschenen is. Wij lezen graag per mail via bureau@mondhygienisten.nl wat je precies hebt gerealiseerd en hoe je dit gedaan hebt. Alvast bedankt!

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl