woensdag 24 januari 2024

NVM-mondhygiënisten: blijf structureel investeren in langdurige en integrale preventie

NVM-mondhygiënisten levert een bijdrage aan het debat over de begrotingsbehandeling van VWS over het jaar 2024 in de Tweede Kamer. NVM-mondhygiënisten ziet preventie als de sleutel voor toegankelijke, betaalbare en toekomstbestendige gezondheidszorg.

Het is slecht nieuws dat het demissionair kabinet niet voldoende doorpakt met het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA), Nationaal Preventie Akkoord, en WOZO (Wonen Ondersteuning en Zorg voor Ouderen). Er zijn minder middelen in de Rijksbegroting voorhanden voor de preventie dan vorig jaar.

Preventie krijgt tot en met 2028 ieder jaar miljoenen euro’s minder, oplopend tot één miljard euro in 2028. Ook voor gezondheidsbevordering verminderen de middelen van 169 miljoen naar 128 miljoen euro per jaar. Gevolg is dat er minder geld uitgegeven kan worden aan de bestrijding van alcohol- en drugsmisbruik, ziektepreventie, onderzoek en bevordering van gezondheid.

Dit is geen verstandige keuze gelet op de groeiende gezondheidsverschillen en het belang van bestaanszekerheid voor alle Nederlanders. Preventie betekent investeren in meer jaren goede gezondheid en het bestrijden van ongelijkheid in kansen op een goede gezondheid.

 

Voor volledig tekst zie brief:
Aan de leden van de commissie Volksgezondheid

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl