Dit nieuwsbericht is langer dan 12 maanden geleden gepubliceerd. De informatie kan verouderd zijn. Bekijk ons nieuwsoverzicht voor actualiteiten.

vrijdag 23 december 2022

PCR-test voor zorgmedewerkers niet langer verplicht

Het RIVM heeft de uitgangspunten van het testbeleid en de inzet van zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis aangepast. Hierdoor is het gebruik van een PCR-test niet langer verplicht, maar zijn de regels voor het gebruik van een mondneusmasker bij klachten aan de luchtwegen aangescherpt. De Commissie Leidraad Mondzorg Corona heeft het inzetbaarheidsschema voor de medewerkers in de mondzorg hierop aangepast.

Testen bij klachten

Als je klachten passend bij COVID-19 hebt, blijf je thuis en doe je een coronatest. Een PCR-test is niet langer verplicht, het mag vanaf nu dus ook een zelftest zijn.

Negatieve testuitslag (geen COVID-19)

Bij een negatieve testuitslag mag je met milde klachten (zonder koorts) aan het werk. Als de klachten aanhouden, test je jezelf na ten minste 24 uur opnieuw. Zo lang je klachten aan de luchtwegen houdt, draag je tijdens contacten met patiënten en collega’s een chirurgisch mondneusmasker type II/R.

Positieve testuitslag (wel COVID-19)

Bij een positieve testuitslag blijf je thuis in isolatie totdat je tenminste 24 uur symptoomvrij én 48 uur koortsvrij bent. Dit geldt vanaf minimaal 5 dagen tot maximaal 10 dagen na de start van de symptomen. Zolang je na de isolatieperiode klachten aan de luchtwegen houdt, draag je in de praktijk bij contacten met patiënten en collega’s een chirurgisch mondneusmasker type II/R.

Inzet van mondzorgmedewerkers na contact besmet persoon

Als een huisgenoot of nauw contact positief getest is op COVID-19, mag je als je zelf geen klachten hebt gewoon aan het werk. Je draagt dan in de praktijk een chirurgisch mondneusmasker type II/R en houdt 1,5 meter afstand van je collega’s. Dit geldt tot en met 10 dagen na het laatste contact met de besmette persoon. Als je toch klachten krijgt, dan blijf je thuis en doe je een test.

 

Download het inzetbaarheidsschema in de toolkit Leidraad Mondzorg Corona

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl