donderdag 18 april 2024

Vaccinatiestatus hepatitis B in mondzorgpraktijken: betere bescherming nodig

Van 18% van de medewerkers in de mondzorg is onbekend of de vaccinatiestatus en titerbepaling op orde zijn

Begin deze maand publiceerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de resultaten van hun onderzoek naar de hepatitis B vaccinatiestatus van medewerkers in mondzorgpraktijken.

Mondzorgprofessionals moeten gevaccineerd en voldoende beschermd zijn tegen hepatitis B om te voorkomen dat zij of hun patiënten ermee besmet raken. Uit een steekproef van de IGJ onder mondzorgpraktijken blijkt dat bij 18 procent van de medewerkers niet te achterhalen is of de vaccinatiestatus en titerbepaling op orde zijn. Daardoor is niet aan te tonen, dat deze medewerkers voldoende zijn beschermd.

De IGJ benadrukt dat werknemer en werkgever hiervoor samen verantwoordelijk zijn en doet de volgende oproep aan mondzorgpraktijken: “Zorg ervoor dat de vaccinatiestatus van alle medewerkers die risicovolle handelingen uitvoeren in beeld is. Alleen een bewijs van vaccinatie is onvoldoende, er moet een titerbepaling gedaan zijn. Bij zogeheten hypo- of non-responders zijn (soms blijvende) vervolgacties noodzakelijk. Dit zijn medewerkers die een titerbepaling met een waarde onder de grens van 100 IE/ml hebben. Een goede termijnbewaking voor vervolgacties is belangrijk.”

Lees voor meer informatie hierover het volledige rapport van de IGJ.

Bron: IGJ, 4 april 2024 rapport Betere bescherming tegen hepatitis B nodig in de mondzorgpraktijk: https://www.igj.nl/publicaties/rapporten/2024/04/04/betere-bescherming-tegen-hepatitis-b-nodig-in-de-mondzorgpraktijk

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl