woensdag 28 februari 2024

Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden, nieuwe zzp-wet, naar alle waarschijnlijkheid vertraagd

In het najaar van 2023 heeft de internetconsultatie plaatsgevonden voor het wetsvoorstel Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden. Deze wet heeft tot doel meer transparantie te bieden in de beoordeling of sprake is van “werken in dienst van”, schijnzelfstandigheid tegen te gaan en handhaving te verbeteren. Als dit wetsvoorstel doorgang vindt, heeft dit veel gevolgen voor mondhygiënisten die werkzaam zijn als zzp’er, of samenwerking met zzp-mondhygiënisten.

Er is massaal gereageerd via de internetconsultatie. Ook NVM-Mondhygienisten heeft gereageerd. NVM-mondhygiënisten onderschrijft de intentie van het wetsvoorstel om de positie van een zzp’er te verduidelijken en schijnzelfstandigheid tegen te gaan, maar ziet dat de uitwerking op korte termijn gaat leiden tot ernstige tekorten in de zorg. Zie deze brief voor de volledige reactie.

Ook vanuit de politiek is inmiddels door meerdere partijen gereageerd en de druk opgevoerd. Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bij brief gereageerd op de kamervragen over onder meer dit wetsvoorstel. Klik hier voor de volledige reactie.

Van Gennip heeft aangegeven dat alle reacties worden bestudeerd en er wordt beoordeeld of het wetsvoorstel verbeterd dient te worden. Voorlopige conclusie is dat de publicatiedatum van de nieuwe wet in het eerste kwartaal van 2025 waarschijnlijk niet haalbaar is. Dit kan invloed hebben op de datum van inwerkingtreding per 1 januari 2026. Om die reden wordt bij deze beoordeling ook de mogelijkheid van een redelijke overgangstermijn meegenomen.

Wij houden jullie op de hoogte!

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl