Dit nieuwsbericht is langer dan 12 maanden geleden gepubliceerd. De informatie kan verouderd zijn. Bekijk ons nieuwsoverzicht voor actualiteiten.

donderdag 03 september 2020

Nauw contact, thuisisolatie en -quarantaine opgenomen in Leidraad versie 5.0

Het aangepaste RIVM-beleid voor patiënten en mondzorgverleners rondom nauw contact met een besmet persoon, thuisisolatie en (thuis)quarantaine is nu ook opgenomen in een nieuwe versie van de Leidraad Mondzorg Corona (LMC). Ook de triagevragen en het stroomschema zijn erop aangepast.

Veranderingen LMC versie 5.0

De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe versie van de Leidraad hebben te maken met het beleid rondom patiënten en medewerkers die:

  • ‘Een nauw contact’ zijn van een bewezen COVID-19 patiënt;
  • In thuisisolatie zijn;
  • In (thuis)quarantaine zijn, incl. personen die zijn teruggekeerd uit risicogebied (oranje/rood gebied waarvoor het advies (thuis)quarantaine geldt);
  • In afwachting zijn van een COVID-19 testuitslag.

De triagevragen en het daarbij horende stroomschema zijn specifiek op dit nieuwe beleid aangepast.

Triageschema van patiënten in de mondzorgpraktijk

 

Verduidelijking inzetbaarheid medewerkers

De inzetbaarheid van mondzorgmedewerkers die samenhangt met het nieuwe beleid is in deze nieuwe versie van de Leidraad verduidelijkt.

Naar de Leidraad Corona Mondzorg versie 5.0

 

Volgende versie Addendum Leidraad volgt nog

De Commissie werkt nog aan een volgende versie van het addendum met triage voor mondzorg in verpleeghuis en gehandicaptenzorg. De Werkinstructie Spoedzorg blijft vooralsnog ongewijzigd.

 

Commissie LMC: ‘Voorkom dat patiënten lang in de wachtkamer zijn’

De Commissie Leidraad Mondzorg Corona wil het belang van het advies om patiënten niet te lang in de wachtkamer te laten verblijven nog eens benadrukken. Ze doet dat bij het verschijnen van versie 5.0 van de Leidraad. Deze zes tips helpen je om het verblijf in de wachtkamer zo kort mogelijk te houden.

  • Maak patiënten duidelijk dat zij niet eerder dan vijf minuten voor de afspraak bij de praktijk naar binnen mogen. Doe dat niet alleen bij het maken van de afspraak, maar ook bij herinneringen.
  • Maak gebruik van de speciale deurposter met coronamaatregelen.
  • Let goed op het maximale aantal zitplaatsen (op 1,5 meter afstand!) in de wachtkamer.
  • Laat de patiënt buiten de praktijk wachten als er geen zitplaats beschikbaar is.
  • Loopt een behandeling uit? Bel de patiënt en vraag of hij iets later komt.
  • Houd rekening met herfstachtig weer: zorg dat je leenparaplu’s beschikbaar hebt voor patiënten die eerder bij de praktijk zijn en voor wie geen zitplaats beschikbaar is.

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl