Dit nieuwsbericht is langer dan 12 maanden geleden gepubliceerd. De informatie kan verouderd zijn. Bekijk ons nieuwsoverzicht voor actualiteiten.

dinsdag 16 april 2019

“Tandarts en mondhygiënist vaker onder één dak”

Gelezen op de Nationale Zorggids:


De tandarts en de mondhygiënist bieden steeds vaker hun werkzaamheden aan vanuit één praktijk. Uit onderzoek van tandarts.nl blijkt dat in 15 procent van de tandartspraktijken ook een mondhygiënist aanwezig is. In 2017 was dat nog maar 11 procent. Veel patiënten ervaren het als praktisch dat de mondhygiënist letterlijk om de hoek is bij de tandarts. De voorkeur gaat steeds vaker uit naar efficiëntie en dat geldt ook voor het beheer van de agenda’s, zegt tandarts.nl. Na een bezoek aan de tandarts lopen degenen die hun gebit ook door de mondhygiënist willen laten behandelen, graag direct door naar de aansluitende afspraak. Dit meldt tandarts.nl.

Nieuwe patiënten vaker welkom bij tandartspraktijken met mondhygiënist
De praktijken waar tandartsen en mondhygiënisten samenwerken staan vaker open voor nieuwe patiënten dan de praktijken die geen samenwerking hebben met mondhygiënisten, zo blijkt uit onderzoek onder 5.100 tandartspraktijken. Van de praktijken met een tandarts en mondhygiënist onder één dak, blijkt dat 96 procent nieuwe patiënten aanneemt. Zonder deze samenwerking is dat 67 procent.De minister van Volksgezondheid kondigde vorig jaar aan dat het zijn bedoeling is dat mondhygiënisten binnenkort meer bevoegdheden krijgen. Als het aan de minister ligt, mogen geregistreerde mondhygiënisten straks beginnende gaatjes vullen, verdoving toedienen en röntgenfoto’s maken.Werkzaamheden die nu bij de mondhygiënist liggen zijn het grondig schoonmaken van het gebit en het geven van voorlichting over de verzorging van het gebit. Het zijn over het algemeen de preventieve behandelingen die door de mondhygiënist worden uitgevoerd.

Er zijn ook tandartspraktijken die werkzaamheden door een preventieassistent laten doen. Dat zou tot goedkopere behandelingen kunnen leiden. De preventie-assistent mag veel mondhygiënist werkzaamheden ook doen. Dit lijkt scheef nu een mondhygiënist opleiding vier jaar duurt en de opleiding van een preventie assistent duurt slechts acht tot negen weken.

Door: Nationale Zorggids

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl