donderdag 23 november 2023

Winnaars NVM Colgate Professional Studieprijs 2023 bekend!

Tijdens het NVM-najaarscongres afgelopen 10 november is de NVM Colgate Professional Studieprijs weer uitgereikt. Het delen van kennis op het vlak van preventieve en innovatieve mondzorg is één van de doelstellingen van NVM-mondhygiënisten.

De NVM Colgate Professional Studieprijs is dé prijs voor de beste en meest originele scriptie die is afgeleverd aan de opleiding Mondzorgkunde. Dit jaar ontvingen wij maar liefst 21 inzendingen, waar drie winnaars uit zijn gekozen.

Eerste prijs

De eerste prijs is gewonnen door Yousra Salaheddine en Emran Zaman, zij zijn afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht. De scriptie gaat over “Nachtelijk bruxisme bij kinderen en de geassocieerde psychologische aspecten”. Het gekozen onderwerp van het literatuuronderzoek is erg actueel en daarmee relevant. Het onderwerp van de scriptie is toegespitst op kinderen en draagt bij aan een goede aanbeveling aan de beroepsgroep. Het is dan ook erg bruikbaar in het werkveld, maar leidt hopelijk ook tot meer interdisciplinaire samenwerking.

Eersteprijswinnaars Yousra Salaheddine en Emran Zaman

Tweede prijs

De tweede prijs is gewonnen door Hogeschool InHolland studenten Juliëtte Jonas en Rosa Mink. Zij hebben onderzoek gedaan naar “De bereidheid van mondzorgkunde studenten om te werken met geriatrische patiënten”. De scriptie betreft een cross-sectioneel onderzoek waarbij de doelpopulatie van dit onderzoek studenten Mondzorgkunde van de vier opleidingen in Nederland waren. Het onderwerp van de scriptie is heel actueel en urgent, want ouderenzorg heeft op dit moment geen goed imago. Vooral studenten voelen een belemmering om in de ouderenzorg te gaan werken. Uit het onderzoek wordt onder andere duidelijk dat het niet gebonden is aan persoonsgebonden factoren. Hopelijk kunnen de opleidingen met deze resultaten verder aan de slag.

Tweedeprijswinnaars Juliëtte Jonas en Rosa Mink

Derde prijs

De derde prijs is gewonnen door Melissa de Geus en Shanna Borgman, zij zijn ook afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht.  Zij hebben een systematisch literatuuronderzoek gedaan naar “het antibacteriële effect van stoffen op paropathogene bacteriën”. Het doel van de scriptie was om een aanbeveling te kunnen doen aan het instituut ‘Life Sciences and Chemistry’ (ILC). Alhoewel het werkveld hier nog niets mee kan is het mooi begin van vele vervolgonderzoeken die gedaan kunnen gaan worden in de toekomst.

Derdeprijswinnaars Melissa de Geus en Shanna Borgman

Foto’s: Suzanne Blanchard

 

Bekijk hier het interview met de winnaars van 2023:

 

Wat kun je winnen?

Meer informatie over de NVM Colgate Professional Studieprijs

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl